Hoe verzorg je een geslaagde PR stunt? 13 nov 2017
PR is een krachtig instrument om een onderwerp op een constructieve manier onder de aandacht te brengen om naamsbekendheid te vergroten of perceptie te managen. Ben je van plan om binnen nu en 2 maanden een PR-stunt in te zetten om jouw product of dienst onder de aandacht te brengen? Ga aan de hand van deze blog voorbereid te werk zodat je een goede basis hebt om mee te beginnen.
Deze bijzondere manier van marketing is geliefd bij het publiek en zorgt vaak voor een buzz op social media en massa’s media-aandacht. Maar hoe maak je zo’n PR-stunt succesvol?
Gotcha Promotions helpt je graag bij het opzetten van een succesvolle PR-stunt. Zoals je kunt zien in een eerdere blog heeft Gotcha een zeer geslaagde PR-stunt uitgevoerd tijdens de Canal Parade op de grachten. Met
honderden strandballen heeft Gotcha! bijgedragen aan het grote feest tijdens de Canal Parade. Vele bekende Nederlanders waaronder Ed Nijpels, Jeroen Dijsselbloem, Willeke Alberti en Louis van Gaal waren enthousiast over de Gotcha! actie. Het was een zeer geslaagde pr-stunt met als eindresultaat een foto op de voorpagina van de Telegraaf.
Nu komen wij bij de vraag wat een PR-stunt precies is en wat het nou inhoudt. ‘’PR’’ betekent ‘’Public Relations” en draait inderdaad zoals de naam het al aangeeft, om het bevorderen en verhogen van klantencontact. Vaak gebruiken bedrijven veel humor, want mensen kijken graag naar wat zij leuk vinden. Er is echter wel een punt waar je rekening mee moet houden: een succesvolle PR-stunt is niet 100 procent te garanderen. Je kunt een PR-stunt niet als enig middel inzetten om jouw boodschap onder de aandacht te brengen. Wat jij misschien nieuws vindt, is voor journalistiek Nederland niet altijd zo.
Het organiseren van een succesvolle PR-stunt houdt niet op bij de uitvoering van de stunt. Zorg er daarom voor dat een PR-stunt onderdeel is van een geïntegreerde aanpak. Om een zo goed mogelijke voorbereiding te treffen moet je een paar belangrijke punten in de gaten houden:
De actie moet
relevant zijn, dit houdt in dat de actie moet inhaken op de actualiteit of zicht afspeelt in een bepaalde context. Ten tweede moet je ervoor zorgen dat je actie geen ‘stunt om een stunt’ is, het moet voortkomen uit de
belangen en
behoeftes van de consument.
Kwalitatief hoogwaardig beeldmateriaal en
follow-up bij hard nieuws spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol. Daarnaast moet jij ervoor zorgen dat de actie goed aansluit op je merk en of dienst.
Iets anders om op te letten is timing. Let op weersvoorspellingen als je iets in de open lucht plant. Wees niet te vroeg met inhaken op een gevoelig onderwerp want dit kan in het verkeerde keelgat schieten. Denk ook na over je doelgroep en maak deze niet te specifiek. Als je doelgroep te specifiek is kan het moeilijk zijn om ze te bereiken en daarom is het ook weer moeilijker om een succes te maken van je PR stunt.
Als laatst; grootmoeders recept, wat altijd werkt, de 3 G’s: grof, geil en grappig. Maar dan moet het ook echt heel grof, heel geil en heel grappig zijn en niet een ‘uitgeklede’ versie.
Tot slot wordt er vaak gebruik gemaakt van een Hoax ook wel het verspreiden van nepnieuws genoemd. Gevestigde media worden hiermee op het verkeerde been
gezet met als doel de eigen brand awareness te vergroten. Door deze tactiek te hanteren kan je een ‘shock effect ’creëren omdat de mogelijkheden met nep-nieuws tot in tegenstelling van echt nieuws oneindig zijn. Een Hoax kan voor een enorm veel media aandacht zorgen, maar tegelijkertijd jaag je journalisten tegen je in het harnas. Zorg ervoor als je gebruikt maakt van deze strategie, dat je zeker weet dat het je merkimago versterkt en je boodschap niet wordt ondergesneeuwd door de aandacht voor de Hoax.
Een goede PR-stunt is dus nooit te garanderen, je kan er wel voor zorgen dat je er alles aan gedaan hebt door een paar belangrijke punten aan te houden zoals: relevantie, kwaliteit, behoeften, timing en doelgroep. Als je hier goed op blijft letten en de juiste lading humor gebruikt, is een goede PR-stunt wellicht in de maak!